Meer over de inhoud

Kindertehuis Zonneschijn (1933-1952) wordt door twee Rotterdamse vrouwen gesticht als herstellingsoord voor zieke kinderen aan de Oranje Nassaulaan in Zeist. De schone lucht in Zeist is "goed voor kinderen met astma, bronchitis en nerveuze klachten", staat in een brochure uit die tijd.

Het tehuis 'slaat aan'. Veel welgestelde ouders brengen hun kinderen naar Zonneschijn. In 1939 komt ook de zesjarige Ramses Shaffy in het tehuis, een onderbelichte periode uit zijn leven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog laten de directrices er op verzoek van het verzet tegen betaling ook joodse kinderen onderduiken. Twee hartverscheurende verhalen waarin deze kinderen een hoofdrol spelen, staan centraal in dit boekje.

De auteur heeft met behulp van informatie uit archieven, boeken en getuigenissen van ex-Zonneschijnbewoners een nauwkeurige reconstructie gemaakt van deze geschiedenissen.



Shaffy
Auteur Sylvester Hoogmoed schreef in 2017 het boeiende boek 'De moeder van Ramses' waarin hij 'Schaduw over Zonneschijn' als bron gebruikt.


Publiciteit

Op 30 mei 2016 werd een interview uitgezonden op RTV Slotstad, een lokaal radiostation voor Zeist en omgeving:



Op 4 mei 2016 verscheen online bij OogopZeist.nl een verhaal met video:




Op deze dag verscheen overigens ook een stuk in de Telegraaf, editie Utrecht

Op 3 mei 2016 werd de auteur telefonisch geinterviewd door Radio M (de regionale omroep in Utrecht): dit is hier terug te luisteren (vanaf 19.55 minuten). Het werd overigens herhaald om 19.05 uur.